Meble są podstawowym elementem wyposażenia każdej restauracji, dlatego ich wybór nie powinien być spontaniczny, lecz odpowiednio przemyślany. Podczas wyboru mebli do restauracji trzeba rozważyć kilka ważnych kwestii, a więc wziąć pod uwagę materiały wykorzystane w procesie produkcji, wykończenie mebla oraz oferowaną przez niego estetykę i komfort wielogodzinnego użytkowania. Zastanawiając się nad wyborem mebli do restauracji, nie tylko należy patrzeć na wybierane elementy wyposażenia z perspektywy właściciela, ale również przyszłego klienta – meble powinny oczarowywać spójnym wyglądem oraz zwiększoną funkcjonalnością. Jakie wybrać idealne meble do jadalni?
Czytaj także: Jakie lampy do twoich aranżacji?
Wybierając meble przeznaczone do restauracji, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na materiały, z których zostały wykonane. Meble do restauracji muszą wykazywać się znacznie większą wytrzymałością niż meble przeznaczone do domowej jadalni lub kuchni. Jedną z istotniejszych kwestii, z którymi należy się zapoznać, jest wykorzystany w procesie produkcji materiał. Warto wybrać meble, które nie tylko będą wygodne w użytkowaniu i efektywnie będą się prezentować, ale również takie, które będą łatwe do utrzymania w czystości, a także o zwiększonej odporności na drobne zarysowania czy uszkodzenia o charakterze mechanicznym. Jeżeli poszukujesz solidnych mebli, warto postawić na krzesło SLAR, które ze względu na swoje wykonanie, a także prezentowaną estetykę polecane jest do przestrzeni kawiarni, hoteli, a także restauracji. Krzesło bez podłokietników występuje w kilku opcjach, dzięki czemu każdy dobierze model, który najbardziej odpowiada jego indywidualnym oczekiwaniom, a więc: w całości tapicerowany tkaniną lub skórą ekologiczną czy wykonany z tworzywa sztucznego z miękką poduchą na oparciu. Subtelnie wyprofilowane nogi mogą być wykonane zarówno z drewna, jak i z metalu w wielu kolorach, dlatego tak łatwo jest dopasować krzesło do każdego wnętrza – nowoczesnego, industrialnego, a nawet prowansalskiego. Oczywiście, warto również wybrać krzesła dość lekkie, które będzie można łatwo przenosić z miejsca na miejsce, a także w razie czego przechowywać – warto poszukiwać krzeseł z możliwością sztaplowania.
Jeżeli planujesz aranżować restaurację, możesz zdecydować się na meble, które będzie można użytkować zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynku. Takie rozwiązanie gwarantuje nam wręcz nieograniczone możliwości związane z aranżacją przestrzeni szczególnie w okresie letnim, kiedy można korzystać z wysokich temperatur, promieni słońca oraz świeżego powietrza. Meble do ogródka w restauracji powinny charakteryzować się zwiększoną odpornością na niekorzystne warunki atmosferyczne, a więc nadmierne działanie promieni UV, deszcz, wiatr oraz inne, które mogłyby wpłynąć na estetykę oraz trwałość mebla. Aranżując ogródek trwałymi i solidnymi meblami, zyskujemy na jego zwiększonej funkcjonalności. Przykładem mebli ogrodowych, które perfekcyjnie wpiszą się w estetykę prowansalską lub nowoczesną jest ława ogrodowa z taboretami ATLANTIC, która nie tylko efektownie się prezentuje, ale również zachwyca oferowaną praktycznością oraz komfortem użytkowania. Ten elegancki komplet nie tylko sprzyja biesiadowaniu w towarzystwie znajomych i rodziny, ale również całkowitemu odprężeniu na świeżym powietrzu.
Czytaj także: Meble do przestrzeni kontraktowych
Oczywiście wybierając meble do restauracji, warto również zadbać o ich estetyczną prezentację oraz oferowaną wygodę. Meble do restauracji nie tylko powinny być trwałe, stabilne oraz łatwe do utrzymania w czystości, ale także powinny spełniać oczekiwania klientów. Najważniejszy w przypadku stołu oraz krzeseł jest ich ergonomiczny charakter. W przypadku restauracji niezwykle ważne jest pierwsze wrażenie, dlatego już na początku planowania, warto zastanowić się nad dekorem, w którym będzie utrzymane wnętrze. Warto zadbać o to, aby restauracji wyróżniała się oryginalnym designem, a także tworzyła spójną całość z pozostałymi jej elementami. Im wygodniejsze będą meble, tym bardziej goście będą czuli się w restauracji jak w domu, co przełoży się na zyski związane ze zwiększeniem zamówienia. Wygodne, ergonomiczne i estetyczne meble to klucz to zwiększonej liczby klientów w restauracji. We wspomnianej przestrzeni nie wolno zapomnieć o odpowiednich rozmiarów stołach, na których będą podawane dania – powinny one gwarantować komfort spożywania posiłku, a więc każdy klient powinien mieć przy stole odpowiednio dużą ilość miejsca. Przykładem praktycznego, a zarazem eleganckiego stołu do restauracji jest nowoczesny model FIRENZE, który spełni wszystkie postawione mu wymagania. Ciekawą propozycją do przestrzeni jadalni mogą być również hokery, a więc podwyższone stołki barowe, które pozwalają na zwiększenie funkcjonalności wyspy kuchennej, blatu roboczego czy blatu barowego. Hokery są ciekawą opcją dla osób, które przyszły do restauracji w pojedynkę i pragną w spokoju spożyć zamówiony posiłek. Przykładem hokera, który doskonale sprawdzi się w przestrzeni klasycznej restauracji jest aksamitny model IRELIA, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Zielony tapicerowany hoker doda wnętrzu ponadczasowej głębi oraz elegancji.